Waarvoor is noodverlichting bedoeld?
Noodverlichting is ontworpen om automatisch aan te gaan bij stroomuitval. Noodverlichting armaturen zorgen ervoor dat er bij stroomuitval nog steeds verlichting is. Dit is essentieel om veilig te kunnen evacueren, hulp- en blusmiddelen te vinden en paniek te voorkomen. Tegenwoordig wordt er steeds vaker gekozen voor LED noodverlichting in plaats van TL noodverlichting. LED noodverlichting is energiezuinig en onderhoudsarm.
Is noodverlichting verplicht?
Noodverlichting is wettelijk verplicht in in ruimtes waar meer dan 75 personen aanwezig kunnen zijn. Denk aan kantoren en scholen. De verlichting moet aanwezig zijn in de ruimte zelf. Daarnaast moet er ook verlichting zijn in de gang of vluchtroute die naar de dichtstbijzijnde (nood)deur leidt. De vereisten voor noodverlichting zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2012 en in verschillende NEN normen:
- Bouwbesluit 2012: In dit bouwbesluit staan eisen voor vluchtroutes in gebouwen. Deze eisen zijn gericht op het waarborgen van een snelle en veilige evacuatie.
- NEN 3011: Deze norm is opgenomen in het Bouwbesluit 2012. De norm bepaalt welke kleuren en symbolen gebruikt mogen worden voor vluchtrouteaanduidingen. Dit is belangrijk omdat het zorgt voor een duidelijke en herkenbare markering van de vluchtwegen.
- NEN 1838: Deze norm stelt aanvullende eisen aan noodverlichting en vluchtrouteaanduiding. Denk hier bij aan eisen over de lichtsterkte, plaatsing en hoelang noodverlichting moet blijven branden.
'Het onderhoud van noodverlichting moet voldoen aan de norm NEN EN 1838'
Centrale of decentrale noodverlichting
Noodverlichting systemen kunnen op twee manieren worden gevoed:
- Centrale noodverlichting: Dit systeem heeft één centrale batterijunit voor alle noodverlichting. Deze batterij staat los van de normale stroomvoorziening. Dit maakt centraal beheer en onderhoud efficiënt. Echter een storing in de centrale unit kan het hele systeem uitschakelen. Daarnaast is het achteraf uitbreiden van centrale noodverlichting complexer.
- Decentrale noodverlichting: Dit systeem werkt onafhankelijk van het reguliere stroomnetwerk. Elke noodarmatuur heeft haar eigen batterij of accu. Dit maakt het systeem eenvoudig uit te breiden en er is geen bekabeling nodig. Het nadeel is dat bij controle elk armatuur apart moet worden gecontroleerd.
Soorten noodverlichting
De verschillende soorten noodverlichting hebben elk een eigen functie in een gebouw:
- Vluchtwegverlichting: Deze verlichting markeert de route naar de dichtstbijzijnde uitgang tijdens noodsituaties. Vluchtwegverlichting zorgt voor een veilige evacuatie. In geval van calamiteiten vinden mensen in het donker of bij rookontwikkeling de uitgang.
- Vluchtwegaanduiding: Deze groene bordjes met rennend poppetje en wijzen naar de dichtstbijzijnde vluchtroute.
- Antipaniekverlichting: Deze verlichting zorgt bij stroomuitval of calamiteiten voor verlichting in openbare ruimtes zoals gangen en trappenhuizen. Hierdoor wordt paniek voorkomen tijdens stroomuitval of calamiteiten. Zo kunnen mensen zich veilig verplaatsen naar de vluchtweg.
- Verlichting van werkplekken met verhoogd risico: Dit type verlichting is specifiek ontworpen voor werkplekken waar extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Denk aan laboratoria, medische ruimtes en industriële werkplaatsen.
Wanneer gaat de noodverlichting automatisch branden?
Noodverlichting schakelt automatisch in bij een stroomstoring. De armaturen worden gevoed door batterijen of accu’s die continu worden opgeladen door de normale stroomvoorziening. Bij een stroomstoring schakelt de noodverlichting over op de batterijvoeding.
Onderhoud van noodverlichting
Het onderhoud van noodverlichting moet voldoen aan de norm NEN EN 1838. Hoewel storingen zelden voorkomen is preventief onderhoud verplicht. De NEN norm specificeert de eisen aan de frequentie van inspecties en tests. De frequentie van de controles hangt echter af van het type noodverlichting en het risiconiveau van het gebouw. Binnen utiliteitsgebouwen adviseren wij om jaarlijks een grondige inspectie uit te voeren van alle armaturen. Controleer daarbij de noodverlichting op werking, batterijspanning en de staat van de armaturen. Daarnaast is maandelijks een visuele inspectie nodig. Controleer of de armaturen branden en of er geen zichtbare defecten zijn. Ook is het belangrijk om periodiek te testen of de noodverlichting voldoet aan de vereiste prestaties.
Realiseer uw lichtoplossing
Heeft u noodverlichting nodig in uw project? Onze lichtexperts helpen u graag met een lichtplan dat voldoet aan alle normen en eisen.
Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!