Brandklasse van kabels
Het kiezen van de juiste kabels voor de verlichting is cruciaal voor de brandveiligheid van gebouwen. Hoewel kabels zelf zelden brand veroorzaken, beïnvloeden ze wel de ontwikkeling en verspreiding van een brand. Daarom stellen zowel Europese als Nederlandse regelgeving strenge eisen aan het brandgedrag van kabels. De belangrijkste normen hierbij zijn de Construction Products Regulation (CPR) en de Nederlandse Norm NEN 8012. Het naleven van deze regelgeving zorgt ervoor dat gebouwen voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaarden.
CPR normering
In Europa worden kabels geclassificeerd volgens van ‘Construction Products Regulation’ (CPR). De CPR stelt richtlijnen aan de brandveiligheid en rookklassen van kabels. Zo worden alle kabels getest en ingedeeld naar Euroklassen. De brandklassen voor kabels zijn gebaseerd op de mate van brandvoortplanting en de hoeveelheid hitte die vrijkomt bij brand. In het bouwbesluit zijn de CPR eisen voor kabelveiligheid vastgelegd. Kortom de CPR regelgeving zorgt ervoor dat kabels voldoen aan de veiligheidsnormen om brandrisico’s te minimaliseren.
NEN 8012
NEN 8012-1:2023 is de Nederlandse norm die richtlijnen geeft voor de brandveiligheid van kabels in gebouwen. Deze norm helpt bij het kiezen van de juiste kabels om de brandveiligheid te waarborgen. In de NEN 8012 wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals brandvoortplanting, rookontwikkeling, en de giftigheid van vrijkomende gassen. Door te voldoen aan de eisen van NEN 8012 ontstaat er een brandveiligere omgeving.
‘Een snoerenplan op maat zorgt voor een perfecte match tussen uw project en de geldende veiligheidsnormen’
Welke brandklassen zijn er?
Kabels worden ingedeeld in brandklassen op basis van hun brandgedrag. Deze klassen geven aan hoe een kabel zich gedraagt bij brand. Denk aan factoren zoals brandvoortplanting & warmteontwikkeling, rookontwikkeling, brandende vallende deeltjes en zuurtegraad of giftigheid van de gassen. Deze classificaties helpen bij het kiezen van de juiste kabels voor uw installatieproject. Onze expert kunnen u verder helpen welke kabels voor de (nood) verlichting moet worden toegepast. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:
- Aca kabel: De hoogste brandklasse met zeer hoge brandbestendigheid. Geschikt voor omgevingen met een zeer hoog risico op brand, zoals tunnelbouw of offshore installaties.
- B1ca kabel: Zeer lage brandvoortplanting en rookontwikkeling. Geschikt voor toepassingen waar een hoge mate van veiligheid vereist is. Binnen utiliteitsprojecten wordt B1ca niet tot weinig toegepast.
- B2ca kabel: Lage brandvoortplanting en rookontwikkeling. Veel gebruikt in gebouwen met een gemiddeld brandrisico en vaak verplicht voor vluchtroutes.
- Cca kabel: Gemiddelde brandvoortplanting en rookontwikkeling. Verplicht in cel functies en vluchtroutes in woongebouwen.
- Dca kabel: Hogere brandvoortplanting en rookontwikkeling dan Cca. Binnen utiliteitsgebouwen is dit de minimale norm. Bij binnenlucht is ten minste Dca S2 rookontwikkeling vereist.
- Eca kabel: Basisnorm voor brandgedrag met minimale bescherming tegen brand. Binnen gebouwen mag Eca niet worden toegepast.
- Fca kabel: Bij deze kabels is de brandklasse niet bepaald.
Bespaar installatie- en engineeringsuren
In installatieprojecten zijn snoeren een kostenpost die vaak hoger uitvalt dan begroot. Daarom ontzorgen wij u met een snoerenplan. Een snoerenplan is een gedetailleerde planning van het benodigde aantal aansluit- en koppelsnoeren in een gebouw, met specifieke aandacht voor (nood)verlichting en sensoren. Dit plan schetst de exacte locatie, lengte, type en routing van elke kabel. Hierdoor worden onnodige aannames en fouten tijdens de installatie geminimaliseerd. Door een snoerenplan te gebruiken, garanderen we een efficiënte en kosteneffectieve installatie. Hierdoor wordt het risico op materiaaltekorten of onnodige revisies tot het minimum beperkt.
Pas de juiste brandklasse snoeren toe in uw project
Dankzij onze merkonafhankelijkheid bieden wij altijd het beste snoerenplan voor uw installatieproject. U ontvangt een snoerenplan dat voldoet aan het bestek en de veiligheidsnormen NEN 8012 en CPR. Dit zorgt voor budgetzekerheid, een snellere installatie en een veilige elektrische installatie.
Wilt u meer weten over de kabelveiligheid of een snoerenplan? Neem contact met ons op!