Energielabel C: smart lighting als quick win

 

Het energielabel van een gebouw geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. Voor kantoren met een oppervlakte van minimaal 100 m2 geldt sinds 1 januari 2023 de verplichting om minimaal energielabel C te hebben. Door middel van deze blog geven wij een uitleg over wat energielabel C inhoudt en hoe slimme verlichting hieraan bijdraagt.

Maas Hagoort

 

Wat houdt het energielabel C in?

De verplichting voor het energielabel C komt voort uit het Bouwbesluit 2012 en is 1 januari 2023 ingegaan. Wanneer een gebouw beschikt over energielabel C, betekent dit dat het relatief energiezuinig is (maximaal 225 kWh per m2 per jaar). Per type gebouw zijn er eisen vastgesteld die zorgen voor het toetsen van het energieverbruik. Deze zijn vastgesteld in het zogenoemde energieprestatiecoëfficiënt (EPC). Over het algemeen betekent energielabel C dat het gebouw beter geïsoleerd is en beschikt over efficiënte installaties. Hierbij kan gedacht worden aan ventilatie, verwarming, airco en ook zeker verlichting.

Noodzaak voor energiebesparing

Als we het minimaal vereiste energielabel C platslaan is het een stap richting een duurzaam en energie-efficiënt gebouw. Het biedt voordelen op het gebied van kostenbesparing, milieu-impact, gezondheid en marktwaarde. Op deze manier draagt het bij aan verschillende maatschappelijke doelen:

'Verlichting speelt een belangrijke en efficiënte rol bij het behalen van energielabel C'

Bijdrage van verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol bij het behalen van energielabel C vanwege het energieverbruik en de efficiëntie van de verlichtingssystemen. Enkele voordelen:

Maas Hagoort

 

Smart lighting

Het toepassen van smart lighting concepten kan sterk bijdragen aan het behalen van het energielabel C binnen gebouwen. Smart lighting systemen worden geprogrammeerd om licht automatisch in- en uit te schakelen op basis van gebruikspatronen. Dit zorgt voor een aanzienlijke energiebesparing. Daarbij zorgt smart lighting voor het meten van de hoeveelheid natuurlijk daglicht. Op deze manier wordt het kunstmatige licht automatisch gedimd wanneer er voldoende natuurlijk licht is. Ook dit draagt bij aan een beter energielabel. Tenslotte kan smart lighting geïntegreerd worden met andere gebouwbeheersystemen. Voorbeelden hiervan zijn verwarming, ventilatie en airco. Verlichting kan automatisch worden gedimd of uitgeschakeld in combinatie met aanpassingen in de overige systemen. Bijvoorbeeld wanneer ruimtes niet in gebruik zijn. Hiermee kan de energie-efficiëntie van het hele gebouw geoptimaliseerd worden.

Realiseer een hoger energielabel

Pas slimmer verlichting toe in uw installatieproject en optimaliseer het energielabel aanzienlijk. Met onze merkonafhankelijkheid zorgen wij altijd voor het meest geschikte lichtoplossing voor uw installatieproject. Wij geven met ons lichtplan een totale lichtoplossing inclusief lichtprogrammering en licht control.

Wilt u meer weten over onze lichtoplossingen? Neem contact met ons op!

Ben Dorst
Manager Binnendienst/Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Realiseer uw projecten smart lighting

Smart lighting maakt uw projecten slimmer. Denk aan lagere energiekosten, efficiënter beheer en optimaal lichtcomfort. Dit resulteert in een hogere toegevoegde waarde én een grotere winkans. Onze engineers adviseren u over een lichtoplossing die voldoet aan normen & eisen. Vraag nu uw projectaanvraag aan!

Contactpersoon