Lichtberekening maken in DIALux

 

DIALux is een softwaretool voor het maken van lichtberekeningen in projecten. Door lichtberekeningen goed uit te voeren, voldoet elk lichtplan aan de vereiste normen en bestekeisen. In dit artikel leggen onze sales engineers Hielke en Stefan stap voor stap uit hoe een professionele lichtberekening met DIALux wordt gemaakt.

Maas Hagoort

Wat is DIALUX?

“DIALux is een softwareprogramma dat door veel lichtontwerpers wordt gebruikt. Hiermee maken wij gedetailleerde lichtberekeningen die precies passen bij de projectwensen”, vertelt Hielke. Hij benadrukt hoe veelzijdig het programma is: “DIALux heeft veel functies. In DIALux kan men verschillende lichtscenario’s simuleren, de benodigde lichtsterkte berekenen en het eindresultaat in 3D zien.”

Soms wordt gevraagd om details of karakteristieken van een gebouw uit te lichten. Dit kan door in DIALux een 3D-model in IFC-vorm in te laden. Als het model alle belangrijke details heeft, komen deze ook mee in de lichtberekening. Dit helpt om een realistischer beeld te krijgen van het uiteindelijke resultaat. De belangrijkste mogelijkheden in DIALux zijn:

Kortom, DIALux helpt om nauwkeurige en efficiënte lichtberekeningen te maken. Elk lichtplan voldoet daardoor aan de projectwensen en normen.

"Er zijn verschillende normen en specificaties waarmee rekening moet worden gehouden.”

Richtlijnen voor een professioneel lichtberekening

Bij het gebruik van DIALux is het belangrijk om de geldende richtlijnen te volgen. Stefan legt uit: “Er zijn verschillende normen en specificaties waarmee rekening moet worden gehouden.” Dit geldt zowel voor het ontwerpen als voor het uitvoeren van lichtberekeningen. Wij letten op zaken zoals afmetingen, reflectiewaarden en onderhoudsfactoren. Ook kan een duidelijke rapportage gemaakt worden van deze onderdelen. Hierin presenteren wij de resultaten met een goede toelichting.

Stefan vertelt verder: “Belangrijk is het gebruik van de juiste instellingen voor elke ruimte. Deze worden naast de eisen uit het bestek gelegd. Als alles klopt, staat er een groen vinkje in de lichtberekening. Dit geeft aan dat het plan voldoet aan de normen.”

Maas Hagoort

 

Het proces van een lichtberekening

Hielke geeft aan dat het proces begint met het verzamelen van alle benodigde informatie: ‘’Eerst wordt achterhaald wat de klant wil en welke eisen er gelden.

DIALux

Vervolgens worden de benodigde plattegronden verzameld en de afmetingen van het te berekenen object bepaald. Het gebouw wordt opgebouwd in DIALux, waarbij referentieruimtes worden gebruikt. Per ruimte wordt de juiste functionaliteit toegewezen, zoals kantoor of magazijn.”

Daarna start het ontwerp in DIALux. Hielke legt uit: “Het begint met het kiezen en plaatsen van armaturen. Daarbij houden wij rekening met tussenafstanden, vooral bij specifieke plafondtypes. De eerste indeling gebeurt vaak op gevoel of ervaring.

DIALuxAls het resultaat niet meteen goed is, kijk ik naar de gekleurde vlekken. Deze vlekken laten zien waar het licht ongelijk verdeeld is. De vlekken hebben specifieke kleuren die de lichtsterkte aangeven. Door de kleuren te vergelijken, zie ik waar meer of minder licht nodig is. Ook laat het zien hoe de verdeling is. Dit wordt uitgedrukt in de gelijkmatigheid van de verlichting.”

DIALuxDoor deze berekening in DIALux wordt achterhaald of de juiste waarde bereikt is: “Daarna passen wij de positie en output van de armaturen aan tot wij met zo min mogelijk armaturen het beste resultaat krijgen,” zegt Hielke. Dit proces herhaalt zich totdat het plan aan alle eisen voldoet. Stefan vult aan: “In DIALux is het makkelijk om te simuleren hoe verschillende keuzes uitwerken. Zo komen we tot een lichtplan dat perfect aansluit bij de wensen van de klant.”

Ontvang het beste lichtplan voor uw project

Wilt u zeker zijn van een optimaal lichtplan voor uw installatieproject? Onze lichtontwerpers staan klaar om u te helpen. Wij gebruiken DIALux om gedetailleerde lichtberekeningen te maken. Hierdoor kunnen wij u voorzien van een passend lichtplan. Deze is volledig afgestemd op de projectwensen en de geldende normen.

Zoekt u een lichtoplossing passend bij uw project? Neem contact met ons op.

Hielke Ponsteen
Sales Engineer

Als sales engineer ben ik dagelijks bezig met het creëren van lichtoplossingen. Hiervoor ontwerp ik lichtplannen binnen de meest uiteenlopende installatieprojecten. Ik begeleid u graag van aanvraag tot en met oplevering.

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Benieuwd hoe wij uw installatieproject verlichten?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies aanvragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.