De cybersecurity van smart lighting

 

De beveiliging van smart lighting is cruciaal voor de algehele veiligheid van een gebouw. Met de toenemende dreiging van cybercriminaliteit en privacy inbreuk is het essentieel om een veilig lichtmanagementsysteem te kiezen. Binnen gebouwen worden verschillende protocollen voor lichtsturing gebruikt, zoals DALI, KNX en Casambi. In dit artikel bespreken wij de beveiligingsaspecten van elk van deze lichtmanagementsystemen.

Maas Hagoort

 

Waarom is beveiliging van verlichting zo belangrijk?

De opkomst van slimme lichtsturing in gebouwen en de integratie van verlichting met andere systemen brengen beveiligingsrisico’s met zich mee:

Beveiliging van verlichting in gebouwen

Verlichting in gebouwen kan op verschillende manieren worden beveiligd tegen cyberdreigingen. Het toepassen van een veilig lichtmanagementsysteem (LMS) is hierbij cruciaal. Een veilig LMS helpt kwetsbaarheden te verminderen door geavanceerde beveiligingsfuncties te integreren. DALI, KNX en Casambi zijn veel toegepaste lichtmanagementsystemen met elk hun eigen voor- en nadelen.

Maas Hagoort

 

Beveiligingsuitdagingen van DALI

DALI lichtregeling is een gestandaardiseerd protocol voor lichtsturing. DALI maakt gebruik van een tweedraads bus-systeem voor communicatie tussen de controller en aangesloten apparaten. Daarom heeft DALI lichtregeling geen toegang tot een netwerk nodig. DALI heeft naast de bedrade variant ook een draadloze variant: DALI+. Dit draadloze  lichtbesturingssysteem werkt op basis van een meshnetwerk met end-to-end adressering en beveiliging. Voor optimale veiligheid is het belangrijk om altijd de nieuwste beveiligingsupdates voor DALI controllers en -apparaten te installeren.

Beveiliging van een KNX installatie

Het KNX systeem is een open standaard voor gebouwautomatisering. Het systeem maakt gebruik van KNX Secure voor beveiliging. Deze beveiliging voldoet aan de hoogste coderingsstandaarden. KNX Secure biedt bescherming op twee niveaus. KNX IP Secure voegt een extra beveiligingslaag toe aan alle data die via internet wordt verzonden. KNX Data Secure versleutelt vervolgens alle data die wordt overgedragen. Alleen componenten die aan KNX Data Secure voldoen kunnen deze versleuteling ontcijferen. Gebruik daarom alleen KNX componenten met KNX Secure certificering.

Voor een veilige KNX installatie zijn enkele belangrijke maatregelen nodig. Allereerst moet elke KNX installatie die aan internet is gekoppeld, alleen toegankelijk zijn via een Virtual Private Netwerk (VPN). Gebruik daarbij ook geoblocking om toegang vanuit risicogebieden te blokkeren. Implementeer daarnaast een firewall voor KNX installaties. Tot slot is actieve monitoring en beheer van de KNX installaties noodzakelijk. Scan daarbij periodiek op kwetsbaarheden.

Maas Hagoort

 

Netwerkbeveiliging van Casambi

Casambi is een draadloos lichtmanagmentsysteem dat gebruikmaakt van Bluetooth Low Energy. Het systeem werkt via een meshnetwerk. Daarom hebben apparaten geen IP-adressen, cloudintegratie of internet verbinding nodig. Communicatie verloopt via Bluetooth Low Energy met end-to-end encryptie. Daarnaast ontvangen alle Casambi componenten automatisch beveiligingsupdates via het Bluetooth meshnetwerk. Ook kunnen beheerders op netwerkniveau de toegangscontrole instellen. Bepaalde acties, zoals het wijzigen van netwerkconfiguraties, vereisen daardoor beheerdersrechten.

‘End-to-end bluetooth verbinding, automatische beveilig updates en toegangscontrole waarborgen een veilig Casambi netwerk’

Realiseer uw lichtoplossing

Heeft u slimme lichtregeling nodig in uw project? Onze engineers helpen u graag met het realiseren van een lichtoplossing. Wij beloven u een lichtplan volgens alle normen en eisen.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw licht control advies aan!

Patrick Harthoorn
Sales/Control Engineer

Als sales engineer ben ik gespecialiseerd in licht control. Hiervoor creëer ik slimme lichtoplossingen met het draadloze lichtregelsysteem Casambi. Als gecertificeerd ‘Casambi Commissioning Partner’ werk ik samen met u aan de realisatie van smart lighting binnen uw installatieprojecten.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Realiseer uw projecten smart lighting

Smart lighting maakt uw projecten slimmer. Denk aan lagere energiekosten, efficiënter beheer en optimaal lichtcomfort. Dit resulteert in een hogere toegevoegde waarde én een grotere winkans. Onze engineers adviseren u over een lichtoplossing die voldoet aan normen & eisen. Vraag nu uw projectaanvraag aan!

Contactpersoon