Een lichtberekening maken is een belangrijk onderdeel van ieder verlichtingsplan. Wij gebruiken hier de lichtberekeningssoftware Dialux voor.
In de lichtberekening wordt het verwachte lichtbeeld gesimuleerd. Zo berekenen wij zeer accuraat hoeveel verlichting u nodig heeft om aan de minimale eisen van een opdracht te voldoen.
Door onze brede ervaring bieden wij voor u in elke situatie een passende oplossing. Het is belangrijk dat er wordt gekeken vanuit verschillende aspecten. Wij kijken om wat voor soort gebouw het gaat, bijvoorbeeld utiliteit, retail of industrie. Maar het belangrijkste is dat wij de tekeningen bekijken van de ruimte om een beeld te schetsen waarin de verlichting zal komen. Wat is de functie van de ruimte en welke werkzaamheden worden er verricht?
Deze informatie is simpelweg nodig voor het bepalen van de uiteindelijke invulling van het lichtplan. Het helpt bij het bepalen van:
Het functionele gebruik van een ruimte valt of staat bij de hoeveelheid licht. Te weinig licht zorgt voor vermoeidheid en zorgt daardoor voor meer ziekteverzuim. Ook de arbeidsproductiviteit neemt af bij te weinig licht.
Wij gaan daarom zeer secuur om met de lichtberekening van een project. In onze lichtberekeningen worden de normen uit de Arbowet gehanteerd als maatstaf. In deze zogenoemde NEN-norm staat beschreven wat volgens Arbo-richtlijnen de minimale hoeveelheid licht is waaraan een ruimte moet voldoen. Dit kan per functie en werkplek verschillend zijn.
Onze calculatieafdeling zal aan de hand van de berekeningen kijken welk aantal lampen de juiste lichtopbrengst levert, ook zal er gekeken worden naar de verdeling van de armaturen. De lichtbundel en het lumenoutput van een armatuur is belangrijk voor het behalen van bepaalde Luxwaarden. Zodra u klaar bent kunt u het gewenste armatuur uitkiezen. Deze worden dan verwerkt in ons lichtontwerp.
Heeft u een lichtberekening nodig? Neem dan contact met ons op via onderstaande button.