Home | Blogs | Hoe ontstaat een nauwkeurige lichtberekening?
Hoe ontstaat een nauwkeurige lichtberekening?
Een nauwkeurige lichtberekening maken is essentieel om aan de eisen en normen van een project te voldoen. Hiervoor gebruiken wij de software DIALux. In dit artikel legt salesengineer Hielke uit welke punten belangrijk zijn voor een nauwkeurige lichtberekening maken.
Lichtberekening maken
Het ontwerp van een lichtoplossing begint met het maken van een lichtberekening. Het doel hiervan is om optimale verlichting in een ruimte te realiseren. Met een lichtberekening bepalen wij of de verlichting aan de gewenste eisen en normen voldoet. Dit is nodig voor zowel binnen- als buitenverlichting. Lichtberekeningen maken wij in de software DIALux. Bij het gebruik van DIALux zijn er normen en specificaties waarmee rekening moet worden gehouden. Hielke legt uit: “Door de juiste instellingen voor een ruimte te hanteren, zorgen wij voor een nauwkeurige lichtberekening. Als de lichtberekening aan de geldende normen en bestekeisen voldoet, verschijnt er een groen vinkje.”
'Een betrouwbare lichtberekening voor binnenruimtes begint met de juiste invoergegevens'
Overwegingen voor nauwkeurige lichtberekening
Een betrouwbare lichtberekening voor binnenruimtes begint met de juiste invoergegevens. Denk aan de afmetingen van de ruimte waar de armaturen geplaatst worden en hoe sterk het licht weerkaatst op de muren en vloeren. Ook passen wij de gewenste normen toe. In binnenruimtes is de NEN-EN 12464-1 van toepassing. Daarnaast gaan wij in een lichtberekening uit van een lege ruimte en de ontvangen invoergegevens.
Na het maken van de lichtberekeningen worden deze toegevoegd aan het lichtplan. In het lichtplan staan de lichtberekeningen met de behaalde gelijkmatigheid, luminantie en lichtsterkte. Ook wordt een armaturenboek aan het lichtplan toegevoegd. In het armaturenboek vindt u vervolgens het type en de hoogte van de armaturen. Verder staan belangrijke licht technische gegevens zoals systeemvermogen, kleurtemperatuur en RA-waarde vermeld. In het lichtplan kunt u vervolgens de volgende informatie terugvinden:
Armatuurdetails: merk, type, plaatsing, rotatie, kleurtemperatuur, kleurweergave-index (RA-waarde), lumen/watt verhouding, onderhoudsfactor en L- en B-waarden;
Reflectiepercentages van oppervlakken;
Hoogte van het berekeningsvlak;
Totaal werkelijk systeemvermogen in watt;
Optioneel de energieprestatie in watt per vierkante meter per lux.
Ontvang het beste lichtplan voor uw project
Wilt u zeker zijn van een optimaal lichtplan voor uw installatieproject? Onze lichtontwerpers staan klaar om u te helpen. Wij gebruiken DIALux om gedetailleerde lichtberekeningen te maken. Hierdoor kunnen wij u voorzien van een passend lichtplan. Deze is volledig afgestemd op de projectwensen en de geldende normen.
Als sales engineer ben ik dagelijks bezig met het creëren van lichtoplossingen. Hiervoor ontwerp ik lichtplannen binnen de meest uiteenlopende installatieprojecten. Ik begeleid u graag van aanvraag tot en met oplevering.
Ontdek de verlichting die past binnen uw project
Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadviesvoor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.