De functie van een lichtsensor in moderne gebouwen

 

In gebouwen worden sensoren de laatste jaren aanzienlijk meer gebruikt. Binnen gebouwen moeten sensoren toegepast worden om te voldoen aan de geldende certificering en normen. Daarom is het als installateur essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Het meest toegepaste type sensor in gebouwen is de lichtsensor en of multisensor. Deze sensoren zijn onderdeel van moderne oplossingen. In dit artikel nemen wij u mee in de veranderende rol van sensoren in gebouwen.

Maas Hagoort

Wat is een lichtsensor?

Om de rol van de sensor beter te begrijpen, is het belangrijk te weten wat een lichtsensor doet. Een lichtsensor is een elektronisch apparaat dat de intensiteit van licht detecteert en meet. In gebouwen worden deze sensoren gebruikt om de hoeveelheid natuurlijk en kunstmatig licht in een ruimte te meten. Vervolgens is het mogelijk om met een lichtmanagementsysteem of gebouwbeheersysteem de verlichting aan te passen. Het resultaat is optimaal comfort en een energiebesparing. Soms worden meer functies dan daglichtregeling vereist in een bestek. Daarin kan de multisensor een oplossing zijn. Een multisensor combineert meerdere functies in één apparaat, zoals het meten van licht, temperatuur, beweging en CO2.

'Binnen gebouwen moeten sensoren toegepast worden om te voldoen aan de geldende certificering en normen'

Waarom worden sensoren toegepast in gebouwen?

Sensoren spelen een cruciale rol in moderne gebouwen om verschillende redenen:

  1. Naleving van regelgeving: in Nederland zijn er in gebouwen strenge normen en certificeringen voor energieverbruik en binnenmilieukwaliteit. Denk aan BREEAM, BENG en WELL. Sensoren helpen bij het voldoen aan de eisen van deze normen.
  2. Energiebesparing: door verlichting, verwarming en koeling aan te passen aan de werkelijke behoefte, wordt onnodig energieverbruik verminderd. Hierdoor kan een gebouw voldoen aan de eisen van energielabel C.
  3. Verbeterd comfort: sensoren helpen bij het creëren van een optimale werkomgeving door factoren zoals temperatuur, luchtkwaliteit en verlichting automatisch aan te passen.
  4. Efficiënt gebouwbeheer: door real-time gegevens te verzamelen, kunnen gebouwbeheerders sneller reageren op veranderingen en problemen.

 

Maas Hagoort

Hoe worden sensoren toegepast in projecten?

De implementatie van sensoren kan ingewikkeld zijn. De implementatie begint met een grondige analyse van de projectbehoeften. Op basis van de behoeften wordt een sensorselectie gemaakt op basis van geldende normen. Belangrijk is de compatibiliteit met bestaande systemen. Vervolgens worden de sensoren geïntegreerd in het lichtplan. Na goedkeuring worden sensoren gemonteerd en geprogrammeerd binnen het gekozen systeem. Dit zorgt voor een efficiënte werking en optimalisatie van energieverbruik en comfort. Voor meer informatie, lees hier de blog over hoe sensoren worden geïmplementeerd.

'Door onze merkonafhankelijkheid bieden wij altijd de meest geschikte lichtoplossing voor uw installatieproject'

Uitdagingen van toepassen van sensoren

De implementatie van sensoren brengt diverse uitdagingen met zich mee. Compatibiliteit met bestaande systemen is een belangrijke factor. In de inventarisatiefase brengen wij daarom de mogelijkheden in kaart. In ons blogartikel over implementatie nemen wij u mee in dit proces. Naast integratie met systemen is het vinden van een kostenefficiënte sensor een uitdaging. Daarom inventariseren wij in de rol van merkonafhankelijke expert altijd alternatieve sensoren, met als doel het beste product voor uw project.

 

Maas Hagoort

Wilt u meer weten over de implementatie van sensoren in uw gebouw?

Door onze merkonafhankelijkheid bieden wij altijd de meest geschikte lichtoplossing voor uw installatieproject. Onze experts helpen u graag bij het selecteren en integreren van de juiste sensoren voor uw project.

Wilt u een lichtoplossing passend bij uw project? Neem contact met ons op!

 

Stefan Dodmond
Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.