WELL certificering

 

De laatste jaren zijn er veel verschillende certificeringen ontstaan op het gebied van gebouwen waar mensen werken of wonen. Dit komt onder meer door veranderende wet- en regelgeving. Zo bestaat er sinds ongeveer 10 jaar de WELL certificering. Deze certificering richt zich op het verbeteren van het welzijn van de mens binnen gebouwen. Binnen deze blog vertellen wij meer over wat de WELL certificering inhoudt en welke invloed verlichting heeft op het behalen van deze certificering.

Maas Hagoort

Wat is WELL Building Certification?

Officieel wordt de certificering aangeduid als ‘WELL Building Certification’. Het is ontwikkeld door het International WELL Building Institute (IWBI). Het certificaat beoordeeld een gebouw op verschillende onderdelen die invloed hebben op de gezondheid. Hierbij kan gedacht worden aan luchtkwaliteit, mentaal welzijn of comfort. Maar ook de lichtkwaliteit is een belangrijk aspect in deze beoordeling. De beoordeling van een gebouw om WELL gecertificeerd te worden bevat onder andere prestatietests en documentatie om te bewijzen dat de eisen worden behaald. Uiteindelijk zorgt de WELL certificering voor een hogere productiviteit en een beter welzijn onder de werknemers.

‘De WELL certificering zorgt voor een hogere productiviteit en een beter welzijn onder de werknemers. Licht speelt hier een cruciale rol in.’

Invloed verlichting op WELL certificering

Zoals al eerder benoemd speelt de lichtkwaliteit een grote rol in het behalen van de WELL certificering. Door de directe invloed op de leef kwaliteit, is het dan ook één van de kernprincipes in de beoordeling. In de ‘WELL Building Standard’ zijn er specifieke criteria opgenomen die puur op verlichting zijn gericht. Denk hierbij aan het optimaliseren van verlichting voor visueel comfort of om de biologische klok van de mens te ondersteunen. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste lichtintensiteit en kleurtemperatuur en minimale verblinding. Op deze manier draagt verlichting bij aan het creëren van gezonde en productieve binnenruimtes.

 

Maas Hagoort

WELL certificering & biodynamische verlichting

De WELL standaarden leggen op het gebied van licht de nadruk op het gebruik van ‘Human Centric Lighting’. Dit wordt ook wel biodynamische verlichting genoemd. Het zorgt er voor dat kunstmatig licht zich gedurende de dag aanpast aan de natuurlijke cyclus van daglicht. Verder zorgt het gebruik van een dynamisch lichtmanagementsysteem ook voor een betere lichtkwaliteit. Zo wordt de lichtintensiteit en kleurtemperatuur van de verlichting aangepast aan de tijd van de dag en ook aan de behoeften van de gebruikers. Hierbij worden vervolgens ook eisen gesteld aan het gebruik van natuurlijk daglicht binnen een ruimte. Dit alles om bij te dragen aan een betere ‘biologische klok’ van  de mens.

Pas energiezuinige LED verlichting toe in uw project

Met onze merkonafhankelijkheid zorgen wij altijd voor de meest geschikte verlichting voor uw installatieproject. Wij geven met ons lichtplan een energiezuinige en toekomstbestendige lichtoplossing.

Wilt u meer weten over de juiste verlichting om te voldoen aan de WELL Building standaarden? Neem contact met ons op!

 

Ben Dorst
Manager Binnendienst/Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.