Brandklasse van kabels

 

Het kiezen van de juiste kabels voor de verlichting is cruciaal voor de brandveiligheid van gebouwen. Hoewel kabels zelf zelden brand veroorzaken, beïnvloeden ze wel de ontwikkeling en verspreiding van een brand. Daarom stellen zowel Europese als Nederlandse regelgeving strenge eisen aan het brandgedrag van kabels. De belangrijkste normen hierbij zijn de Construction Products Regulation (CPR) en de Nederlandse Norm NEN 8012. Het naleven van deze regelgeving zorgt ervoor dat gebouwen voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaarden.

Maas Hagoort

CPR normering

In Europa worden kabels geclassificeerd volgens van ‘Construction Products Regulation’ (CPR). De CPR stelt richtlijnen aan de brandveiligheid en rookklassen van kabels. Zo worden alle kabels getest en ingedeeld naar Euroklassen. De brandklassen voor kabels zijn gebaseerd op de mate van brandvoortplanting en de hoeveelheid hitte die vrijkomt bij brand. In het bouwbesluit zijn de CPR eisen voor kabelveiligheid vastgelegd. Kortom de CPR regelgeving zorgt ervoor dat kabels voldoen aan de veiligheidsnormen om brandrisico’s te minimaliseren.

NEN 8012

NEN 8012-1:2023 is de Nederlandse norm die richtlijnen geeft voor de brandveiligheid van kabels in gebouwen. Deze norm helpt bij het kiezen van de juiste kabels om de brandveiligheid te waarborgen. In de NEN 8012 wordt rekening gehouden met verschillende factoren zoals brandvoortplanting, rookontwikkeling, en de giftigheid van vrijkomende gassen. Door te voldoen aan de eisen van NEN 8012 ontstaat er een brandveiligere omgeving.

‘Een snoerenplan op maat zorgt voor een perfecte match tussen uw project en de geldende veiligheidsnormen’
Maas Hagoort

Welke brandklassen zijn er?

Kabels worden ingedeeld in brandklassen op basis van hun brandgedrag. Deze klassen geven aan hoe een kabel zich gedraagt bij brand. Denk aan factoren zoals brandvoortplanting & warmteontwikkeling, rookontwikkeling, brandende vallende deeltjes en zuurtegraad of giftigheid van de gassen. Deze classificaties helpen bij het kiezen van de juiste kabels voor uw installatieproject. Onze expert kunnen u verder helpen welke kabels voor de (nood) verlichting moet worden toegepast. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

 

Maas Hagoort

Bespaar installatie- en engineeringsuren

In installatieprojecten zijn snoeren een kostenpost die vaak hoger uitvalt dan begroot. Daarom ontzorgen wij u met een snoerenplan. Een snoerenplan is een gedetailleerde planning van het benodigde aantal aansluit- en koppelsnoeren in een gebouw, met specifieke aandacht voor (nood)verlichting en sensoren. Dit plan schetst de exacte locatie, lengte, type en routing van elke kabel. Hierdoor worden onnodige aannames en fouten tijdens de installatie geminimaliseerd. Door een snoerenplan te gebruiken, garanderen we een efficiënte en kosteneffectieve installatie. Hierdoor wordt het risico op materiaaltekorten of onnodige revisies tot het minimum beperkt.

Pas de juiste brandklasse snoeren toe in uw project

Dankzij onze merkonafhankelijkheid bieden wij altijd het beste snoerenplan voor uw installatieproject. U ontvangt een snoerenplan dat voldoet aan het bestek en de veiligheidsnormen NEN 8012 en CPR. Dit zorgt voor budgetzekerheid, een snellere installatie en een veilige elektrische installatie.

Wilt u meer weten over de kabelveiligheid of een snoerenplan? Neem contact met ons op!

 

Ben Dorst
Manager Binnendienst/Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Ontdek de verlichting die past binnen uw project

Als installateur wilt u de juiste lichtoplossing voor uw installatieproject. Maas & Hagoort is gespecialiseerd in lichtplannen en lichtadvies voor diverse sectoren. Wij bieden u een totaaloplossing, van ontwerp tot realisatie. Lees verder over lichtoplossingen op maat.

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.