BENG norm

 

De BENG norm is een afkorting voor ‘bijna energie neutrale gebouwen’. Het is een normering die aangeeft dat nieuwe gebouwen dus nagenoeg neutraal moeten zijn in het energieverbruik. Een essentiële voorwaarde van de BENG norm is dat het grootste deel van de noodzakelijke energie uit duurzame bronnen verwerkt dient te worden. Denk hierbij aan zonne- of windenergie. Wij leggen uit welke rol verlichting speelt binnen het behalen van de BENG norm.

Maas Hagoort

Eisen van de BENG norm

Met de BENG norm wordt er nagestreefd om de energie-efficiëntie van gebouwen aanzienlijk te verbeteren. Daarbij wordt ook de CO2-uitstoot verminderd. Dit draagt allemaal bij aan de doelstelling voor duurzaamheid en klimaat. Om dit na te streven bestaat de BENG norm uit drie eisen:

‘Verlichting beïnvloedt de BENG norm voornamelijk via het primaire energieverbruik’

Welke invloed heeft verlichting op de BENG norm?

Verlichting speelt een grote rol binnen het energieverbruik van een gebouw, en dus ook binnen de BENG norm. Verlichting beïnvloedt voornamelijk het primaire energieverbruik (BENG 2). Dit komt doordat LED verlichting het totale energieverbruik binnen een gebouw aanzienlijk verlaagd. In combinatie met een slim lichtmanagementsysteem wordt dit effect alleen maar positiever. Daarbij kan licht ook een rol spelen in het minimaliseren van de energiebehoefte (BENG 1). LED verlichting kan indirect bijdragen door minder warmteafgifte. Op deze manier is minder vraag naar koelingsenergie. Als laatste helpt het verminderen van het totale energieverbruiken, het behalen van een hoger percentage van nieuwe energie (BENG 3).

Concluderend kunnen we stellen dat het implementeren van energiezuinige verlichting sterk bijdraagt aan de eisen van de BENG norm. In combinatie met een slimmer lichtmanagementsysteem leidt het tot een duurzamer en energie-efficiënter gebouw.

 

Maas Hagoort

Pas energiezuinige LED verlichting toe in uw project

Met onze merkonafhankelijkheid zorgen wij altijd voor de meest geschikte verlichting voor uw installatieproject. Wij geven met ons lichtplan een energiezuinige en toekomstbestendige lichtoplossing.

Wilt u meer weten over de juiste verlichting voor de BENG norm? Neem contact met ons op!

 

Ben Dorst
Manager Binnendienst/Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.