Wat is ParisProof?

 

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 37% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarom verplicht het Klimaatakkoord van Parijs om deze uitstoot tegen 2040 met tweederde te verminderen. Concreet betekent dit dat gebouwen aanzienlijk energiezuiniger moeten worden. Een gebouw wordt hierin als ParisProof beschouwd als het voldoet aan de normen en vereisten van het Klimaatakkoord van Parijs. Daarom wordt de eis ParisProof steeds vaker opgenomen in programma’s van eisen voor gebouwen. In deze blog leggen we uit wat ParisProof inhoudt en hoe verlichting hieraan bijdraagt.

Maas Hagoort

Wat houdt ParisProof in?

Voor het Klimaatakkoord van Parijs moeten gebouwen in 2050 volledig energieneutraal zijn. Om dit doel te bereiken heeft het Dutch Green Building Council (DGBC) het Deltaplan Duurzame Renovatie opgesteld. Dit plan biedt richtlijnen, kaders en instrumenten om duurzaamheid in gebouwen te bevorderen. Hierbij een overzicht van de belangrijkste doelen van ParisProof gebouwen:

‘Een gebouw is ParisProof als het voldoet aan de normen en vereisten van het klimaatakkoord van Parijs’

ParisProof gebouwen

Om een gebouw ParisProof in te richten, is het belangrijk om eerst de huidige situatie in kaart te brengen. Hiervoor wordt vaak het BREEAM keurmerk gebruikt, een certificeringsmethode voor duurzaam gebouwde omgevingen. Binnen bestaande gebouwen is het besparingspotentieel vaak groot. Volgens de Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2023 van de RVO is verlichting verantwoordelijk voor 29% van het totale energieverbruik in gebouwen. Het vervangen van TL verlichting door LED verlichting is een quick win met een snelle terugverdientijd. Dit resulteert in een besparing tot 80%. Bij nieuwbouwprojecten moet de verlichting voldoen aan de energieprestatie-eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG).  Voor kantoorgebouwen is het doel werkelijk energieneutraal te bouwen (WENG), met een maximaal verbruik van 7 kWh per vierkante meter. Om aan deze eisen te voldoen, is een slim lichtmanagementsysteem noodzakelijk.

 

Maas Hagoort

Hoe wordt een gebouw ParisProof?

Verlichting is het startpunt voor energiezuinige en duurzame gebouwen.  Maas & Hagoort helpt als implementatiepartner om gebouwen ParisProof te maken. Bij een renovatieproject beginnen wij met grondige lichtinventarisatie. Dit omvat een gedetailleerde analyse van de huidige lichtsituatie, inclusief type armaturen, specificaties en energie-efficiëntie. De inventarisatie geeft inzicht in het huidige energieverbruik en het potentiële besparingsniveau. Daarna stellen we een lichtplan op dat voldoet aan de normen en eisen. Om het energieverbruik verder te optimaliseren, integreren we een slim lichtmanagementsysteem met geavanceerde lichtsturing, daglichtregeling en tijdschakelaars.  Zo wordt de efficiëntie verder verbeterd. Dit systeem kan via een API worden ontsloten, wat smart building functies mogelijk maakt zoals monitoring en sturing op afstand. Beheerders kunnen zo verlichting beheren, energiegegevens analyseren en proactief onderhoud uitvoeren.

Realiseer ParisProof gebouwen

Wij staan klaar om installateurs te helpen bij het realiseren van ParisProof verlichting. Als merkonafhankelijk lichtexpert vinden wij de juiste lichtoplossing voor uw project. Creëer comfortabele en duurzame omgevingen voor tevreden klanten.

Heeft u vragen of interesse? Vraag hier uw lichtadvies aan!

 

Ben Dorst
Manager Binnendienst/Projectmanager

Als projectmanager bij Maas & Hagoort ben ik de drijvende kracht achter uw project. Met oog voor detail en passie voor techniek begeleid ik uw project vanaf de aanvraag tot de oplevering. Mijn specialisatie ligt in complexe en uitdagende projecten in diverse sectoren.

Toekomstbestendig met smart lighting

Hoge energiekosten, BENG eisen voor nieuwbouw, de energiebesparingsplicht, strenge eisen zoals BREEAM en een verplicht Energielabel C. Het onderhoud van vastgoed binnen de utiliteit moet toekomstbestendig en kostenbesparend worden ingericht. De juiste smart lighting in combinatie met een lichtmanagementsysteem draagt sterk bij aan deze transitie naar duurzame gebouwen. Lees verder:

Lichtplan of advies aanvragen?

U kunt vrijblijvend een offerte of advies vragen.
Onze engineers staan altijd voor u klaar.

Contactpersoon

    Vul onderstaand uw gegevens in en wij nemen zo snel als mogelijk contact met u op voor de verdere uitwerking van uw lichtoplossing.